Aanleiding en
achtergrond

De aanleiding

Een artikel drie jaar geleden over het toepassen van Virtual Reality (VR)bij kinderen in een brandwondencentrum waarbij pijnscores met 70% verminderde maakte nieuwsgierig. VR is een virtuele werkelijkheid die ontstaat door een computer gegenereerd beeld. Met de achtergrond van jarenlang onderzoeken kennis van het ontstaan van pijn en pijnstilling tijdens de bevalling fascineerde deze nieuwe techniek me om verder te onderzoeken.

’Het verzoek om pijnstilling heb ik in de afgelopen 18 jaar met bijna 20% zien toenemen en daarnaast ervaren steeds meer vrouwen angst voor de bevallingen kijkt 1 op de 3 vrouwen negatief terug op haar bevalling’. Wellicht kan VR ook in de verloskunde werken? Met deze onderzoeksvraag ben ik samen met Anne-Claire Musters, gynaecoloog in opleiding en arts-onderzoeker gestart met deze uitdaging. Onze subsidie aanvraag binnen het lokale research en innovatiefonds drie jaar geleden werd afgewezen. Het onderzoek was te experimenteel vond men. Dan maar zelf een aantal VR brillen kopen. Het wetenschappelijk bewijs voor het effect van VR binnen de verloskunde zou er komen. Het begin van een inspirerende reis.

Vanuit de overtuiging dat VR een effectief middel is om te gebruiken in de zwangerschap en tijdens de bevalling hebben we de sprong naar het ondernemerschap gemaakt. Uit een vorm van idealisme en drive om een duurzaam inzetbaar alternatief te creëren voor zwangere vrouwen. Een innovatie die de ambitie heeft om vrouwen meer regie, autonomie en controle tijdens hun zwangerschap en bevalling te geven. De ambitie om de vrouw in haar ‘kracht’ te laten zijn en te laten ‘vertrouwen op zichzelf’. Dat is onze drive en passie.

 

Missie en visie

BirthCoach is een sociale onderneming gestart door gynaecoloog Martine Wassen enAnne-Claire Musters, arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog en arts-onderzoeker. Twee innovatieve en creatieve artsen streven hierbij naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën binnen de geboortezorg.

BirthCoach heeft een belangrijke maatschappelijke missie:

  1. Het ontwikkelen van innovaties binnen de geboortezorg die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn, stress en het verbeteren van de bevallingservaring.
  2. Een positieve impact te hebben op gezondheid en welzijn. Positieve gezondheid staat centraal, waarbij het accent ligt op de veerkracht van de zwangere en de eigen regie.
  3. Empowerment van zwangeren in Nederland. Doormiddel van empowerment kunnen zwangere vrouwen zeggenschap verkrijgen en invloed uitoefenen over hun eigen gezondheid. Empowerment gaat verder dan het individu. Empowerment heeft een positief effect op het welbevinden van vrouwen tijdens de perinatale periode en op de uitdagingen die ze ervaren tijdens het moederschap.

 

BirthCoach heeft daarbij als doelstelling:

  1. BirthVR te implementeren in verloskundige praktijken en ziekenhuizen. BirthCoach faciliteert en begeleidt de implementatie van BirthVR binnen deze praktijken en ziekenhuizen.
  2. BirthVR samen met de doelgroep en zorgprofessionals door ontwikkelen naar BirthVR 2.0.
  3. Het uitvoeren van diverse wetenschappelijke studies gericht op de implementatie van BirthVR in Nederland
  4. De ontwikkeling van‘BirthCoach’ een applicatie voor mobile device gericht op mentale en fysieke fitheid van de zwangere.
  5. Een actief platform genereren waar zowel zorgverleners alsook zwangeren zich hebben aangesloten en hun ervaringen rondom BirthVR delen.

 

De implementatie van BirthVR in de Nederlandse geboortezorg zal een belangrijk bijdrage leveren aan een nieuw tijdperk binnen de geboortezorg, het faciliteert een zorgtransformatie- beweging van “de juiste zorg op de juiste plek” en geeft de zwangere de regie met positieve gezondheid als uitgangspunt.  

 

Impact

Elke zwangere wil goed terugkijken op haar bevalling. Jaarlijks ervaren ongeveer160.000 vrouwen in Nederland baringspijn. Pijn die wordt beschouwd als een van de ernstigste vormen van pijn. Urenlange pijn. Deze pijn is de meestvoorkomende reden van verwijzing van 1e lijn naar 2e lijn tijdens de baring. Deze pijn zorgt bij 4-10% na een vaginale bevalling voor chronische pijn.

 

In 2018 ontving 42.8% van de vrouwen inNederland tijdens de bevalling pijnbestrijding in de vorm van een ruggenprik of opiaten. Dat zijn ongeveer 69.000 vrouwen per jaar. Elke medicamenteuze vorm van pijnstilling kan gepaard gaan met bijwerkingen. Gezien de mogelijke nadelige effecten van de huidige medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling, vinden wij het daarom cruciaal om non-medicamenteuze alternatieven voor pijnstilling bij bevalling te onderzoeken.VR maakt gebruik van het principe van afleiding. Met een VR-bril stap je direct in een andere wereld. VR wordt al op allerlei plekken in de gezondheidszorg gebruikt. Het is een bewezen effectieve methode om angst en pijn te verminderen. Door de afleiding en ontspanning worden er namelijk minder pijnprikkels naar de hersenen gestuurd.Je wordt rustiger en voelt pijn minder sterk. VR is de innovatie fase al lang voorbij en is bewezen effectief op een afname van pijn, stress en angst.

Heb jij ook een mooie ervaring met BirthVR die je graag wil delen?
Mail je ervaring

Voor meer informatie, prijzen en ondersteuning neem contact met ons op.

Heb je een vraag? Kijk ook eerst bij de veelgestelde vragen, wellicht wordt hij daar al beantwoordt,

Bedankt. We nemen contact met je op.
Er is iets mis gegaan, probeer het opnieuw.