Bevallen met BirthVR? Lees hier meer

Meditatie is een techniek die zorgt voor rust, ontspanning en bewustwording van het lichaam. Je verlegt je aandacht van je omgeving naar jezelf. BirthVR biedt diverse ontspannings-, concentratie- en ademhalingsmeditaties aan om in de zwangerschap te doen. Ga ontspannen liggen of zitten in een rustige omgeving en kies één van de zeven zwangerschapsmeditaties. Geniet van een geleide meditatie op het strand of in de bergen, kom helemaal tot rust en bereid je onbewust voor op de bevalling.  

Herhaaldelijk mediteren tijdens de zwangerschap leidt tot blijvende veranderingen in de activiteit van de hersenen en zorgt ervoor dat je beter in staat bent om te mediteren en de ademhalingsoefeningen toe te passen tijdens de bevalling.

De bevalling bestaat uit verschillende fases. De module “ik ga bevallen” is speciaal ontwikkeld om te gebruiken tijdens de verschillende fases.


De eerste fase noemen we de latente fase. Weeën in deze fase zorgen ervoor dat de baarmoedermond platter, zachter en soepeler wordt. De weeën duren vaak 30 tot 50 seconden, komen onregelmatig en wisselen in kracht. Tijdens deze fase is het belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. “Mijn bevalling begint” is een meditatie en hypnobirthing oefening die zorgt voor diepe ontspanning. Deze oefening wordt in de latente fase aangeraden om te gebruiken.

De latente fase gaat op een gegeven moment over in de actieve fase, ook wel de ontsluitingsfase genoemd. Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond ver genoeg opengaat om de baby geboren te laten worden. Deze weeën duren vaak 60-90 seconden en komen zo om de 3 à 4 minuten. Gebruik je ademhaling om de wee weg te zuchten. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan meestal langzamer dan het laatste stukje ontsluiting. Tijdens het eerste gedeelte van de actieve fase kun je de VR onderwateromgeving gebruiken, deze bevat ademhalings- en pufoefeningen voor tijdens de wee en helpen je te ontspannen tussen de weeën door. “Ik heb ontsluitingsweeën” is een meditatie waarbij de focus ligt op ademhaling en coaching. Deze oefening wordt in de actieve fase aangeraden om te gebruiken.

Tijdens het laatste gedeelte van de actieve fase ga je meer druk op de vagina en anus ervaren. Het hoofdje van de baby drukt nu in je bekken tegen de bekkenbodemspieren, de endeldarm en je stuitje aan. Dit veroorzaakt het drukgevoel en de persweeën. Jouw verloskundige of arts zal, indien nodig, controleren of er sprake is van 10 cm ontsluiting. Voor het laatste gedeelte van de actieve fase kun je de “Mijn kindje is er bijna” module gebruiken, deze bevat gerichte pufinstructies op het moment dat jij een wee krijgt.

Waarom mediteren met BirthVR?
  • Meer ontspanning tijdens de bevalling
  • Minder pijnervaring tijdens de bevalling
  • Minder stress en angst ervaring
  • Onbewust verbeteren van je ademhaling
  • Verbeteren van je focus

Lees verder

25 maart 2023
Ervaringsverhaal BirthVR in de LINDA
7 februari 2022
BirthVR: zorg voor moeder en kind
7 februari 2021
BirthVR op SCEM congres